Ataşehir Atatürk Mahallesi

ATAŞEHİR BELEDİYESİ ÖLÜM BELGESİ DÜZENLEYEBİLİYOR MU?

İlçemiz sınırları içerisinde gerçekleşen doğal ölümler için (yataklı tedavi kurumları dışında evde veya sokakta meydana gelen ölümlerde) ölü muayenesi, ölüm belgesi (defin ruhsatı) ve gömme izin belgesi verilmesi işlemi  Müdürlüğümüz doktorlarınca sabah 08:00 akşam 23:00 saatleri arasında gerçekleştirilmektedir.

CENAZE İŞLEMLERİ BAŞVURU KOŞULLARI NELERDİR?

Ataşehir İlçesi sınırları içerisinde oturan vatandaşlarımız; cenaze işlemleri için  ölüm  gerçekleştikten   sonra  en az 2 saat beklemek zorunludur ( Ölüm Bulgularının daha Doğru Gözlenebilmesi için) Belediyemiz Sağlık İşleri Müdürlüğünden ölüm raporu ve gömme izin belgesi aldıktan sonra mezarlıklar müdürlüğüne başvurabilir.

CENAZE İŞLEMLERİ İÇİN BELEDİYENİN HANGİ NUMARASINI ARAMAMIZ GEREKİYOR?

Evde vefatlarda 0216 570 50 00 no'lu çağrı merkezimizi arayabilirsiniz. 

GÖMME İZİN BELGESİ NASIL ALINIR?

1.Ölen kişinin nüfus cüzdanıyla Ataşehir Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğüne başvurulur.
2. Doktor tarafından ölüm raporu düzenlenir ve gömme izin belgesi verilir.
3. Bu gömme izin belgesiyle birlikte vatandaşlar Mezarlıklar Müdürlüğüne başvurabilir.

***Ölüm Yataklı tedavi kurumları dışında meydana gelen şüpheli ve/veya normal değil ise (trafik kazası, cinayet, yangın, boğulma, zehirlenme vs.) Cumhuriyet Savcılığı Adli Tabipliğine ve/veya en yakın polis merkezine başvuru yapılır.

Gömme izin belgesi (defin ruhsatı) almak için ölüm olayını takiben cenazenin yerini değiştirmeden ve kesinlikle üzerinde herhangi bir işlem (yıkama, morg - gasilhaneye kaldırma, varsa üzerindeki sonda, kateter gibi tıbbi malzemelerin çıkartılması, vb…) yapılmadan, vefatı esnasında yanında bulunan ve cenazenin sağlık durumu hakkında bilgi verebilecek yakınları tarafından, cenazenin kimlik belgesiyle (kimlik belgesi yoksa nüfus müdürlüğünden alınan vukuatlı nüfus kayıt örneği, ehliyeti veya pasaportuyla) bizzat müracaat edilmelidir.

Gömme izin belgesi düzenlenmeden cenazenin yerinin değiştirilmesi, üzerinde işlem yapılması, ilçe dışına çıkartılması, defnedilmesi vs. (ölüm olayını şüpheli ölüm durumuna düşürebileceğinden) adli ve cezai işlem gerektirebilmektedir.

Başvuru sırasında cenazenin varsa eski sağlık belgelerinin (sağlık karnesi, rapor, film ve tıbbi tahlil sonucu gibi) getirilmesi işlemlerde hız ve kolaylık sağlamaktadır. İlçe dışında bulunan cenazelere müdürlüğümüzün işlem yapma yetkisi kesinlikle bulunmamaktadır. Böyle durumlarda cenazenin bulunduğu ilçe belediyelerine müracaat edilmelidir.